Leesvoer - Help! Heeft mijn hond last van vlooien?
Help! Heeft mijn hond last van vlooien?
Het is lente en daarmee warmer weer op komst! Eindelijk! Dat vinden wij heel fijn, want met warm weer brengt jouw hond ook vaker buiten tijd door. Helaas betekent dat ook dat er een grotere kans is dat je hond wat ongewenste beestjes meepikt.

Met een paar simpele stappen kun je bepalen of je hond daadwerkelijk last heeft van vlooien.

 1. Onderzoek de huid van je hond grondig, als je de vacht verdeeld zullen de vlooien in de tegengestelde richting vluchten. Je kunt ze herkennen aan hun donkerbruine kleur.
 2. Doe je hond in bad en zorg dat de stop in de doucheput zit. Bekijk het water na het wassen van de hond. Als je vele donkere spikkeltjes ziet is er grote kans dat het vlooien zijn.
 3. Gebruik een vlooienkam om de vacht door te kammen of je kleine, bewegende, bruine stipjes stuit. De favoriete gebieden van vlooien zijn achter de oren en vlakbij de romp.
 4. Vlooien laten “vlooien uitwerpselen” achter die eruit zien als vlekjes van zwarte peper of vuil. Doe wat op een witte tissues, als het inderdaad uitwerpselen zijn, zal er een kleine rode stip verschijnen.
 5. Als je een klein beestje vind, probeer het dan uit een te drukken tussen je vingers. Als dat je makkelijk afgaat is het waarschijnlijk geen vlo.
 6. Een eenvoudige truc om te zien of er nog vlooien in je huis zijn is om een brandende kaars in het midden van een bord met water en zeep te zetten. Vlooien zullen aangetrokken tot de flikkerende warmte van de kaars en zullen er naartoe springen en per ongeluk in het zeepwater landen. De zeep zorgt er voor dat de vlooien zinken naar de bodem van de plaat.) Plaats de kaars in een donkere kamer in de buurt van waar je hond slaapt 's nachts. Zet de val op een verhoogd oppervlak of ergens waar de hond niet bij kan. Check ’s ochtends of je beet hebt.

Als je een of meerdere van de bovenstaande kunt afvinken, dan heeft je hond waarschijnlijk last van vlooien. Wat nu?

 1. Geef je hond een grondig bad. Kies een vlo shampoo waar geen insecticiden in zitten, dit kan de huid irriteren. Begin bij de nek en werk smeer het hele lichaam van de hond in met de shampoo. Laat het intrekken voor 5-10 minuten en spoel het goed na.
 2. Gebruik een vlooienkam en verwijder alle vlooien of uitwerpselen die je tegenkomt. In een klein kopje van ontsmettingsalcohol kun je de vlooien doen. De alcohol zal ze snel te doden.
 3. Zet je hond in quarantaine. Als je meerdere huisdieren hebt, houdt de rest dan weg van de geïnfecteerde dier, om te voorkomen dat andere huisdieren ook besmet raken.

Nu je jouw hond zo goed als behandeld hebt, kun je beginnen met het ontsmetten van het huis.

 1. Gooi alle spullen van de hond in de was, zo ook de dekentjes en kussens waar je hond vaak op ligt. Wil je het zeker voor het onzekere nemen? Dan is het misschien beter om de gebruikte spullen weg te gooien, het bed waar de hond ligt kunnen grote aantallen vlooien en/of eitjes bevatten.
 2. Behandel je huis met een goede insectenspray. Zorg ervoor dat je het product diep in het tapijt sprayt, want dat is waar veel vlooienlarven kunnen groeien.
 3. Stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen.

Het is vervelend als je hond vlooien blijkt te hebben, maar het is zeker niet iets wat je niet kunt voorkomen in de toekomst.

 1. Zet het dekentje of kussen waar je hond altijd op ligt minstens een keer in de maand in de was.
 2. Kam de vacht van je hond wekelijks door met een vlooienkam.
 3. Gebruik vlooienbanden, bijvoorbeeld van het merk Seresto, of vlooiendruppels van Advantix. Je kunt ook met de dierenarts eventuele andere opties bespreken.
 4. Stofzuig meerdere keren per week, vooral in de hoeken van de ruimtes, kieren en plinten.
 5. Als je een tuin hebt met veel gras, zorg er dan voor dat het gras zo kort mogelijk is.

Heb jij zelf de ultieme tips om vlooien tegen te gaan? Of heb je misschien een eigen huis-tuin-en-keuken middeltje ontdekt die succesvol is? Deel het vooral met ons!


Deel op Facebook